lørdag 25. april 2015

2 Dager i ROMA - "den evige stad"

Roma, Roma, Roma... Hva skal jeg si? og hvor skal jeg begynne? Romantiske Roma med sine historiske bygninger forelsket jeg meg i allerede første gangen jeg var her.

Roma har et enormt utvalg av kafeer, restauranter, vin-barer og verdens beste is, og er et mekka for den handelglade. Det du ikke finner i Roma, trenger du ikke!

Dag 1


Med god planlegging kan du oppleve mye på et par dager i Roma. Vi kom til Roma fra 
Toscana ved ett tiden lørdag. Vel vitende om at det nærmet seg slutten av denne fantastiske ferien, var det disse to dagene vi nå skulle ha i Roma jeg hadde gledet meg mest til.

Når vi kom til Roma var det som om jeg hadde kommet hjem. Den følelsen jeg får over meg i denne byen er som er stormende forelskelse. 

Hotel Cecil


Vi fant fort fram til vårt hotell, hotel Cecil. Det var et ganske så fint hotell som lå nært ved toppen av Spanske-trappen. Betjeningen tok hjertelig imot oss og viste oss til rommene som var store og lyse. Det var et rent stort bad som var innbydende etter en lang biltur fra Toscana til Roma. 

Hotellet har en flott tak-terrasse med utsikt til Piazza Venezia, her kan du sitte og nyte en kald øl eller en god flaske vin. Vi satt her om kvelden før vi gikk ut og delte en flaske vin og nøt utsikten og atmosfæren.


Dette bildet er "lånt" fra google


Før vi kunne gjøre noe som helst annet måtte vi få i oss noe mat. Vi gikk en kort spasertur til Spanske-trappen hvor vi kunne nyte den fantastiske utsikten over Roma by. Å stå på toppen der og se alle de historiske plassene fra høyden er noe du bare må oppleve når du er i Roma, og for oss kunne dette ikke vært en bedre start. 

Dette bildet har jeg "lånt" fra google

Vi satt oss på den første og beste restauranten vi fant i en smal gate mellom Spanske-trappen og Via del Corso, uten å legge merke til hva restauranten het. Vi bestilte 4 øl som kom ganske raskt og smakte himmelsk i sommervarme Roma. Vi bestilte også 4 lasagne for vi regnet med at det gikk fort, og nå var vi ganske så sultne alle fire. Men det kom ikke noen lasagne før nesten en time senere. Og servitøren var heller ikke noe å skryte av. Men maten smakte godt.
Da regningen kom holdt jeg på å gå i bakken, 8 små øl og 4 lasagne kostet 116 euro!  Da leste jeg på toppen av regningen hvor det stod d'angleterre så forstod jeg den skyhøye prisen. 
Men det viktigste var at vi hadde fått mat i magen og kunne ta fatt på en spasertur i Romas trange små gater som det er ganske mange av på hver side av Via del Corso som er hovedgaten som strekker seg fra Piazza Venezia til Piazza Popolo.Hop-on, Hop-off i Roma


For Tone og Lasse var det deres første møte med Roma, så vi måtte rekke å se så mye som mulig på de to dagene vi hadde til rådighet. Vi gikk til Piazza Venezia hvor vi kjøpte billetter til Hop-on, Hop-off, open bus, vi betalte 20 euro pr. person, men det er det så absolutt verdt. Jeg anbefaler alle som skal til Roma for første gang å ta denne turen, da får du et godt bilde av hvor de forskjellige historiske stedene ligger samt at du får en guide på øret som forteller om alle stedene og Romas historie. 

Vi satt på hele runden og bare nøt alle de historiske plassene vi kjørte forbi, og bestemte oss underveis for hvor vi skulle benytte dagen i morgen. 


Her kjører vi forbi Colosseum som er et fantastisk byggverk med en enorm historie som jeg får komme tilbake til i et annet innlegg.Vi kjørte også forbi ruinene etter Circus Maximus som er flere ganger større enn Colosseum og ble bygd allerede ca 500 år f.kr. Det var også her det første kristne led martyrdøden og ikke i Colosseum som kanskje mange tror.
Santa Maria Maggiore ("Mariakirken", også kalt Basilica Liberiana) Jeg har ikke vært inne i denne kirken enda, så det er helt klart noe som skal stå høyt på lista neste gang vi reier til Roma.

Den første kirken som ble reist her med dette navnet ble reist i år 352 under pave Liberius. Guiden kunne fortelle at det var et barnløst ektepar som finansierte kirken for å gi ære til jomfru Maria. Jomfru Maria skal visstnok ha vist seg for dem i en drøm og bedt dem om å bygge kirken. Rett etter denne drømmen våknet de en morgen tidlig i august som er den varmeste måneden i Roma. 
Det hadde snødd og snøen laget omrissen som kirken ble bygd på. Dette feires nå hvert år den 5. august, da slippes det hvite roseblader fra taket for på illustrere snøen.På vei mot "Peterskirken" passerte vi Castel Sant` Angelo.  Her har jeg heller ikke vært enda, men står på listen for neste tur. Jeg fikk først interesser for denne borgen etter å ha lest boken og sett filmen Engler og demoner.


Peterskirken en et fantastisk skue både fra utsiden, og på innsiden. Her er det så mye å si at det er et eget innlegg. Men det jeg må si er at skal du inn i kirken må du sørge for å ha tildekkede skuldre hvis ikke kan du bli nektet inngang. 

Tilbake ved Piazza Venezia og det enorme Viktor Emanuell II- monumentet gikk vi av bussen for denne gang og gikk tilbake til hotellet for en liten lur før kveldens opplevelser.Etter en rask lur og en dusj møttes vi på tak-terrassen. Vi fikk lov å ha meg egen vin opp dit, og vin hadde vi nok av etter en rundreise i Toscana, så ble det en flaske mindre å fortolle når vi kom hjem også!

Bare det å spasere rundt i Roma om kvelden er en opplevelse i seg selv. Vi gikk mot Pantheon og fant oss en koselig restaurant der. Alle fire bestilte vi pizza. Til forrett bestilte vi forskjellige skinker og oster som smakte himmelsk. Vi kjøpte også to flasker Chianti Classico og to flasker vann. Mens vi ventet på maten nøt vi 4 is-kalde øl, og  nøt det myldrende livet rundt oss. 

Regningen denne kvelden kom på 105 euro altså billigere enn lunsjen vi hadde tidligere.
Etter en fantastisk kveld med en magisk atmosfære, god mat og dikke og samvær med fantastiske venner var vi alle klare for å ta kvelden. Men vi kunne ikke legge oss før vi hadde spiste litt av verden beste is.


Dag 2


Å våkne opp i Roma er som å fortsatt sove og befinne seg i en søt drøm. Jeg liker å stå opp før Øistein så jeg kan sette meg ut med en cappuccino og skrive. Så jeg hadde allerede vært opp et par timer før vi gikk for å spise frokost.

Når vi alle var klare gikk vi til Piazza Venezia og gikk på Hopp-on, Hopp-off bussen igjen. Dagen før hadde vi bestemt oss for å bruke dagen i Forum Romanum, mens Tone og Lasse skulle bruke sin dag i Colosseum. Så vi gikk alle fira av ved Colosseum.

Forum Romanum Forum Romanum er det største og mest kjente av keiserforaene i Roma. Det var sentrum for det politiske, juridiske og kommersielle livet i keisertidens Roma, og ligger mellom Kapitol og palatin høyden. Føre Forum ble et sentrum for politikk og handel ble forumområdet brukt som begravelsesplass. Den gangen lå området mye lavere enn det det gjør i dag. Området ble drenert og fylt med småsten og etterhvert utviklet stedet seg til å bli det det er kjent for i dag - det politiske, juridiske og kommersielle sentrum for stormakten Roma. 

Da jeg er over gjennomsnittet interessert i historie og religion var det en kjempe opplevelse å endelig gå igjennom Forum Romanum og å prøve å forestille meg hvordan livet må ha vært her for mange hundre år siden. Hver eneste gang jeg har vært i Roma har jeg gått opp på Kapitolhøyden og sett ut over Forum Romanum.Men nå, endelig fikk jeg gått igjennom. Vi gikk inn fra Palatinhøyden og mot Kapitolhøyden.

Jeg vet dessverre ikke hva de forskjellige ruinene er, bortsett fra noen få. Så neste gang skal jeg helt klart ha med en guid.


Jeg følte det slik som Øistein sikkert føler det når han går inn i et enoteca, som et lite barn på julaften. Det kriblet i hele meg når jeg kom inn. Vi stod ikke i kø mer enn i max 20 minutter.Via Nova er en av de eldste veien i Forum Romanum og går parallelt med Via sacra som er hovedveien og den eldste. Sepitmius Severus buen er en triumfbue som forteller historien om Romas seier over araberne. Buen ble innviet av Keiser Septimius Severus (146-211) og hans to sønner. Septimius var keiser i tidsrommet 193-211, da ble han alvorlig syk og døde.


Se på de flotte detaljene som forteller om seieren til Roma. Å hugge ut dette var nok ikke gjort over natten!Ruinene etter Saturnus tempel 


Titus buen ble reist av keiser Domitian dedikert til keiser Vespasian for å minnes hans sønn Titus Flavius Vespiasianus som  erobret Jerusalem i år 70 e.kr.


Jeg tror ikke Øistein deler min historiske interesse,  når vi hadde gått noen timer inne i Forum Romanum spurte han om vi skulle se på flere steiner nå? 


Her er vi ved slutten av vår tur i Forum Romanum med Septimuius buen i bakgrunn, i forkant er en måke som tar en pust i bakken, og det samme skulle vi.

Lunsj i Roma


Vi gikk ut av Forum Romanum ved Kapitolhøyden hvor statuen av keiser Markus Aurelius står og ønsker velkommen til nye gjester.Vi var begge ganske sultne nå etter en lang og begivenhetsrik spasertur gjennom Forum Romanum. så vi gikk nedover fra Piazza Venezia og fant en intim gaterestaurant som vi satt oss ned på. Dessverre fikk jeg ikke navnet på denne, men jeg er ganske sikker på at de fleste restaurantene i dette området er like gode. Det gjelder bare å finne den som appellerer til deg.
 Vi delte en frutti di mare som smakte himmelsk etter en lang tur i Forum Romanum. Vi drakk et par øl til også men betalte ikke mer enn 25 euro. 
Etter en god lunsj gikk vi for å møte Tone og Lasse som hadde tilbragt dagen i Colosseum og Peterskirken. På veien gikk vi forbi disse sitronene og jeg kunne ikke dy meg for å ta et bilde, for aldri før har sitroner vært mer innbydende.


Ved Pantheon satt vi oss ned i strålende solskinn med et glass hvitvin og ventet på våre venner. Det myldret av mennesker rundt oss, men allikevel følte jeg en total indre ro. Kirkeklokker kimet med jevne mellomrom som det flotteste symfoniorkesteret mens vi nøt synet av alle verdens folkeslag.Roma by nightDet hadde vært en lang dag for både Tone og Lasse og oss så vi tok en fot i bakken på hotellet før vi møttes på terrassen meg en god flaske rødvin fra Toscana. 

Akkurat denne søndagen som var den siste kvelden i Roma denne gangen var det VM finale mellom Tyskland og Argentina som guttene gjerne ville se.

Dagen før hadde guttene bestilt bord på Hostaria de Pastini. Nå skulle vi kose oss med god mat og drikke og VM finale før vi skulle vende nesen hjemover kl. 0300. Og en stor takk til Tone som hold ut tiltross for at hun skulle være på jobb hjemme i Fredrikstad klokken 12 mandag formiddag.
Servicen her var like god som maten. Vi spiste både forrett, hovedrett og dessert men allikevel var vi ferdige med å spise lenge før kampen. Her har vil litt å lære av italienerne som nyter maten sin i timevis.

Tyskland vant 1-0 etter ekstra omganger... og vi var nå klare for å ta farvel med Roma for denne gangVi har hatt en fantastisk uke i Toscana, Cinque terre og Roma, og gleder oss allerede til neste Italia reise :-)

Sjekk ut billige hotele fra Hotels.com her

Finn din leiebil her.


Arrivederci 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar