onsdag 27. januar 2016

Saranda - Albania

Albania er et lite land med en rik historie. Stammer og folkegrupper har dratt gjennom det, verdensmakter har kjempet om det, og i flere tiår var det nærmest helt isolert fra omverden. Nå har Albania atter åpnet grensene, og Saranda er på god vei til å bli et populært reisemål. Her finner du vakre strender, himmelblått hav, hyggelige mennesker og nydelig mat - nesten "gratis".


Da Øistein foreslo Saranda i Albania som årets reisemål var jeg ganske skeptisk. Jeg forestilte meg et nedslitt og snuskete lite sted. Det jeg beroliget meg selv med var at det kun var en kort båttur fra Korfu som vi kunne rømme til om det ble for ille.Vi var alle spente og gledet oss til å komme avsted til det ukjente Albania. Reisen bestilte vi gjennom Apollo som er det eneste selskapet som selger charterreiser til Albanina.

Vi dro fra Gøteborg kl. 16.30 og landet på Korfu kl. 20.30, men der var klokken stilt en time fram, så flyturen tok ikke mer enn 3 timer. En ventende buss kjørte oss til kaia hvor vi skulle videre med hurtigbåt over til Albania og Saranda. Her ble det en del venting. Først måtte vi vente på at alle pass ble registrert på det albanske konsulatet. Når vi endelig satt i båten ble vi sittende der også i noe som føltes som en evighet fordi det ble ventet på enda et fly som landet senere enn oss. Den positive overraskelsen var at båten ikke brukte mer enn 30 minutter over og ikke 1 time og 20 minutter som jeg trodde.

I Albania er klokken det samme som her hjemme, så der var den stilt en time tilbake igjen. Klokken 23.30 lokal tid satt vi våre bein på albansk jord. Etter 13,5 time på reise klarte jeg ikke danne meg noe bilde av byen vi kom til. 
Bildet er tatt fra kaia og mot Saranda ved ankomst. Nå gledet jeg meg bare til å bli fraktet til hotellet, og å se om det var noen muligheter for å få noe mat.

Etter en kort busstur ble vi sluppet av utenfor hotel Jaroal, et stort og fint hotell. Rett over midnatt satt vi på hotellets uterestaurant og spiste pizza og fikk noe kaldt i glassene. Og så endelig var det tid for å få en god natt søvn.


Saranda 

Det er alltid spennende å våkne opp på et nytt sted, spesielt når man har kommet fram om kvelden. Jeg ble så absolutt ikke skuffet da jeg gikk ut på verandaen og så utsikten. De to neste bildene er fra Apollo 
Etter en meget god frokost bestemte vi oss for å ga en tur ned i sentrum for å sondere terrenget. Det var en hyggelig bryggepromenade med masse restauranter. Det var også en by-strand for de som ikke hadde strandlinje på sine hotell. Etter å ha spasert litt rundt kunne vi konstatere at her ville vi ikke få brukt mange penger. Saranda er ikke stedet for shopping! 

Etter en liten stund og litt kaldt å drikke gikk vi tilbake til hotellet og la oss på stranden som hørte til hotellet.


  

Her er hotellet med sin store uterestaurant sett fra vannet. Stranden var dekket med småstein, og det var havbunnen også, så vi kjøpte oss noen bade-sko for å ikke skjære oss på de skarpe steinene. Det ble fort dypt, det var ikke mange skrittene vi tok før vi plutselig ikke kunne kjenne bunnen under oss. 

Noe av det jeg hadde lest meg opp på var strendene her i Saranda, og denne stranden levde ikke opp til mine forventningen. At de neste dagene skulle tilbringes i Ksamil var vi alle enige om.


Ksamil 

Tidlig om morgenen den andre dagen startet vi med en meget god frokost. Betjeningen var hyggelig og hele tiden oppmerksomme på at vi hadde det vi trengte. En god start på en feriedag.

Bussen til ksamil gikk rett utenfor hotellet så vi tok den. Til å begynne med gikk det ganske greit bortsett fra at den kjørte så fort at jeg satt med hjerte i hasen. Etterhvert som vi beveget oss vekk fra Saranda og nærmet oss Ksamir var bussen så full av mennesker at vi neste ikke fikk puste. Vel framme på stranda etter cirka 40 minutter, og 100 % sikker på at jeg ikke skulle sitte på den bussen hjem igjen ble jeg målløs da jeg så utover strendene her. 


Det var flere viker å velge i mellom. Noen av dem var overfylt med turister mens i andre kunne du ligge nesten alene. Vi valgte det siste.

Det var helt himmelsk å ligge her å nyte varmen, atmosfæren og det forfriskende vannet. Turistene som var her kom stort sett fra land på Balkan, det var kun en og annen skandinav å høre her i ksamil. 
Restauranter i Ksamil

Vi tilbragte flere dager på stranden her og fikk prøvd ut noen av restaurantene. Min favoritt som vi kom tilbake til et par ganger var Korali.


Det var lukten av de hel-grillede kyllingene som fikk oss til å sette oss ned her. Det var en enkel restaurant, men la ikke det stoppe deg for å nyte lunsjen her.

Vi bestilte 2 hele kyllinger, 4 porsjoner med pommes frites,  2 gresk salat og tzatziki, 4 øl og 4 store brus. Det er de mest smakfulle og saftige kyllingene jeg noen gang har spist. Det var et enkelt og godt måltid med fantastiske kulisser, og prisen kom på under 200 kroner.Det eneste som satte en liten demper på stemningen var at det var mye veps der og vi måtte flytte oss noen ganger. 
Dette er absolutt et sted jeg vil anbefale deg å stoppe og å spise lunsj selv om det ikke er en "fansy" restaurant. Mye mat for pengene, herlig betjening og en fantastisk atmosfære.

Vi spiste på en annen restaurant også et par ganger som heter Abiori, her var det nok litt mer klasse over restauranten, men også en del dyrere i den grad du kan si noe som helst er dyrt der nede.

Restauranten ligger helt i begynnelsen av veien som fører mot strandvikene med mindre turister. Maten er god og utsikten er enestående.
 Oldtidsbyen Butrint

Saranda har mer å by på enn hvite strender og billig mat. For meg som elsker historie var det et absolutt "must" å besøke denne ruinbyen som er på Unescos verdensarvliste. Da jeg gikk der inne fikk jeg nesten en følelse av å spasere rundt i Forum Romanum i Roma. Det var et skogområde så det var høy luftfuktighet og en del mygg så smør deg godt med myggstift før du går inn, og ta med deg noe å drikke på for det er ikke noe særlig å få kjøpt inne på området. Det ligger en restaurant rett på utsiden, men der er det "rift" om bordene. Vi tok bussen til Butrint og den brukte vel litt over en time, og innen vi var framme var bussen fylt til randen. Å ta buss der nede er ikke å anbefale, ta heller en taxi for det koster nesten ikke noe. Vi fant oss etterhvert en sjåfør som vi hadde resten av oppholdet. Han ga oss telefonnummeret sitt og stilte opp så fort vi ringte. 


Slottet i Saranda

Slottet eller borgen i Saranda heter Lëkurësi Castle og er også noe som bør oppleves når du er der. Når du går på strandpromenaden i Saranda by ser du borgen på en høyde, og om kvelden lyser den opp hele høyden. 
Vår private taxisjåfør tok oss trygt fram og tilbake den svingete veien opp til slottet. Når vi kom inn der var det en utsikt som ikke kan beskrives som noe annet enn "brethtaking". 
Vi gikk litt rundt og nøt utsikten og atmosfæren, og tankene mine fantaserte om hvordan livet en gang i tiden fortonet seg på dette slottet.

Hovedformålet med turen opp på slottet var å spise middag. Det var nydelig mat og god service. Litt utover kvelden var det levende musikk og noen danset. Men selv om maten var god og musikken lystig var det utsikten som var turens høydepunkt for meg.


Restauranter i Saranda

Det er så utrolig mange restauranter i Saranda at det er umulig å skrive om alle. Det beste du kan gjøre er å bare spasere langs bryggepromenaden og bestemme seg etterhvert som de dukker opp, eller bruke tripadvisor. Det er allikevel én restaurant som bare må oppleves og det er Mare Nostrum Cusine.
Her får du god service, og mat av høykvalitets råvarer, de har også et godt utvalg av vin. Dette var den absolutt dyreste kvelden vår og den kom på i underkant av 800 kroner for 4 personer som ikke sparte på noe som helst.


Ta deg god tid om du besøker denne restauranten og husk å bestille bord. Kommer jeg tilbake til Saranda igjen er det 100 % sikkert at det blir mere enn én middag her.

Som jeg sa innledningsvis hadde jeg overhode ingen forventninger til dette reisemålet. Jeg var ganske så skeptisk. Men nå ville jeg ikke nølt et sekund på å reise tilbake, noe vi helt sikkert vil gjøre på et tidspunkt. 

Det er ikke så mye å shoppe her, i hvert fall ikke i min smak, men det gjør om mulig ferien enda billigere. Og en tur over til Korfu tar ikke mer enn tre kvarter. 

Har du lyst på en billig og innholdsrik ferie? Ja, da er det bare å bestille tur til Saranda.God tur fra alle oss.

18 kommentarer:

 1. Takk for alle tips, jeg og samboeren min reiser i slutten av Juli.
  Hvordan er det med turismen i Saranda? Merkbart mye? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei :-) Sorry for sent svar, men sitter selv på Kreta akkurat nå. Ja det er mye turisme, men allikevel ikke som her. De fleste turistene kom fra andre land på Balkan. Det er et populert reisemål for dem siden det er så billig der. Av skandinaviske turister var det flest svensker, sikkert fordi svenske Apollo var de eneste som hadde reiser til Saranda da vi var der. Vi hørte en og annen forbigående som snakket norsk, men ikke mange. Ønsker dere en fin reise :-) Lena

   Slett
 2. Jeg og fruen reiser dit i morgen....gleder oss ;)
  Skal bo på et hotell midt i sentrum som heter Royal Sarande.

  Godt skrevet artikkel forresten ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei :-) Håper dere får en fantastisk fereie. :-) Lena

   Slett
 3. Hei:-) Takk for en interessant og opplysende artikkel! Vi vurderer nå neste års ferie og lurer på om du er brydd med å svare på et spørsmål?
  Ville du heller valgt å bo ved Ksamil istedetfor Saranda? (vi er opptatt av fin strand og klart vann da det er snorkling som gjelder. Samt at vi heller vil ta taxi til by på kvelden for å spise kontra å måtte reise til en strand hver dag).
  På forhånd takk. Mvh Elin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei takk for at du likte innlegget og for henvendelsen. Hvis det er stranden som er det viktigste ville jeg helt klart valgt Ksamil for strendene kan overhode ikke sammenlignes. I Ksamil er helt nydelig mens i byen et det steinstrand og ikke spesielt sjarmerende på selve stranden. Det er jo også restauranter i Ksamil. Men ville uansett tatt noen kvelder inne i Saranda og Taxi koster nesten ingenting.
   For beste hotell tilbud kan du bruke denne lenken. Riktig god tur👍

   http://www.trivago.no/?iPathId=31478&cip=47030055040101&cip_tc=239861

   Slett
 4. Du skriver at du satt med hjerte i halsen på bussturen til Ksamil. Hva med drosje, kjørte de like fort ? jeg liker best rolig kjøring.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Taxi kjørte også fort, men kan ikke sammenlignes med bussturen. Vi hadde samme Taxisjåfør hele uken og med han følte vi oss trygge. Det er helt OK å be taxisjåføren om å slakke farten om nødvendig. Bussene kjører fort og er stappfulle. Ta taxi 😄

   Slett
 5. Er det bystranden i saranda som ikke er spesielt bra? Hvordan er det med strendene som tilhører hotellene, er de bedre? finnes det finkornet sandstrende i saranda i det hele tatt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Bystranda er ikke spesielt fin, eller det kan selvsagt ha blitt bedre nå. De hotellene jeg var på i nærheten av byen var bare steiner. For å få skikkelig fin strand må du dra til Ksamil. Vi tok taxi dit de fleste dagene og det kostet nesten ingenting. Det går også buss dit, men det vil jeg ikke anbefale. Men strendene i Ksamil er superflotte :-) Mvh Lena

   Slett
 6. Det er masse hoteller like utenfor sentrum, og mange av disse har laget sandstrender som er fine. Vær oppmerksom på at de nyeste hotellene og de fineste områdene/hotellene like utenfor sentrum er i retning Ksamil - altså til høyre når du kommer inn til Saranda fra Korfu. Det er et slitent sentrumsområde som befinner seg like over båthavna.

  SvarSlett
 7. Vi var i Saranda 14 dager i 2014 og planlegger å reise dit sommeren i år. Kan skrive under på alle positive kommentarer om Saranda og Ksamil. Vi foretrekker å bo i Saranda og heller reise til Ksamil, det er kortere enn du tror. Vi tok buss til/fra sentrum hver dag (samme buss som går til Ksamil) og vi ble slett ikke skremt av bussturen. Men taxi er jo som det sies sinnsykt billig uansett.

  SvarSlett
 8. Hei, og takk for interessant reisebeskrivelse.
  Vi drar til Albania i september, og kan tenke oss å bo flere steder på kysten, blant annet Saranda.
  Reiser med ryggsekk, og er fleksible.
  Vi vil uansett også besøke Ksamil, eventuelt bo der.
  Men når jeg finner en taxikalkulator kommer det opp helt hårreisende priser for drosje mellom de to byene.
  Antakelig gjør jeg en feil, men forstår ikke hva.....
  Så det enkle spørsmåler, om du vil ta deg tid til å svare: Omtrent hva koster en taxitur mellem Saranda og Ksamil?
  mvh hilsen og ønske om en god sommer
  Vidar Hansen

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Vidar. Nå begynner det å bli en stund siden vi var i Saranda, så ting kan ha endret seg. Det jeg minnes var at taxi var veldig billig mellom Saranda og Ksamil. Vi hadde samme sjåfør hele uken, kanskje derfor det ble så billig. Vi fikk telefonnummeret til han som kjørte oss første gang og etter da var det han hver gang vi skulle noe. Han var 100 % å stole på. Og igjen vi betalte ikke så mye. Litt dyrere enn buss selvsagt, men absolutt verdt det etter den bussturen vi tok :-) God tur.
   Mvh Lena

   Slett
  2. Hei Vidar! Vi kom hjem fra Sarande i går! Og vi benyttet oss hyppig av taxi mellom Sarande og Ksamil. I likhet ned Lena hadde vi også vår faste taxisjåfør vi alltid ringte. Prisen vi betalte mellom Sarande og Ksamil var en fastpris på 1500 lek én vei, altså rett over 100 norske kroner.

   Slett
 9. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 10. Hei. Takk for info. Tar meg en tur. Blir sikkert herligt.😊

  SvarSlett